לפני שהם לומדים לדבר, תינוקות רכים מעבירים את הרגשות שלהם באמצעות בכי ותנועות שמעידות על מה שהם חשים. כל הורה מכיר את סוגי הבכי השונים של ילדו שבוקעים ממנו כאשר הוא רעב, עייף או זקוק להחלפת חיטול, אך מה קורה כאשר מטפלים בכל הנושאים הללו והתינוק לא מפסיק לבכות? מתברר שיש תופעה מסוכנת שגורמת למצב של איסכמיה, שמובילה לכאבים עזים ובכי נלווה, וחשוב להבחין בה בהקדם על מנת למנוע הגעה למצב בלתי הפיך.
מהי איסכמיה?
איסכמיה היא מצב שבו יש הגבלה של מעבר דם בין וורידים ועורקים לאיברים שונים בגוף. במצב שכזה, חמצן וסוכר החיוניים לשמירה על איברים מתפקדים לא מגיעים אליהם, מה שעלול לגרום לתמותה של רקמות. איסכמיה נוצרת כאשר ישנן בעיות בכלי הדם בגוף שמונעות מהם להזרים את הנוזל החיוני הזה לאיברים השונים, או כאשר נוצרת חסימה של כלי דם. אם קורה למשל שנכרכת חתיכת גומי הדוקה סביב אצבעות הידיים, נוצר אזור שבו אין מעבר של דם, מה שיביא לתמותת רקמות האצבעות.
כיצד עלולה להיגרם איסכמיה אצל תינוקות?
ישנה תופעה שהורים רבים לא מודעים אליה ואשר יכולה לגרום לבעיות אצל תינוקות, והיא איסכמיה הנגרמת כתוצאה מחסימה של זרימת הדם לאצבעות הרגליים שלהם. החסימה הזו נוצרת כתוצאה מליפוף של שערות סביב בהונות של תינוקות, מה שמונע זרימת דם תקינה אליהן. זה קורה משום ששערות נכנסות לתוך הגרביים והאוברולים של תינוקות, וכאשר הם מניעים את רגליהם, הן נכרכות בצורה הדוקה סביב אחת האצבעות.
הורים לא שמים לב לכך משום שהגרביים מכסות את הרגליים של התינוק, כך שלכאורה אין שום סימן גופני שיכול להעיד על סיבה לבכי. תינוקות שמצב כזה קורה להם בוכים משום שהחסימה גורמת לכאבים עזים, והם מביעים זאת בצורה הטובה ביותר שהם יכולים. חסימה ממושכת של זרימת דם לבהונות עלולה למנוע מהן את הרכיבים החיוניים להן, מה שגורם כאמור לתמותת רקמות. במצבים קיצוניים וכאשר לא מבחינים בחסימה בזמן, האצבע עלולה להיפגע בצורה שתדרוש כריתה שלה.
מה ניתן לעשות במצבים של חסימה שכזו?
כאשר ילדכם בוכה בצורה שאינה אופיינית לו וגם לאחר שהאכלתם או החלפתם לו חיתול, זה עלול להעיד על חסימה של אחת הבהונות על ידי שערה. הסירו בזהירות את הגרביים או האוברול שמכסים את כפות רגליו של התינוק על מנת לראות אם זה אכן המצב. אם תבחינו בכך שאחת מאצבעות הרגליים נפוחה, בדקו האם יש שערה שכרוכה סביבה. במצב שכזה מומלץ לגשת למרפאת חירום על מנת שמומחה יסיר את השערה בלי חשש לזיהום ובמהירות האפשרית. תוכלו לנסות להסיר את השערה גם בבית על ידי תפיסתה באמצעות פינצטה עדינה (להסרת שערות בגבות למשל) וגזירה של השערה.
אם השערה חדרה עמוק, יש ללכת לרופא בדחיפות, שכן ניסיון להסיר אותה בבית עלול לגרום לפציעה בעור העדין של בהונות התינוקות ולזיהום כתוצאה משימוש בכלים לא מחוטאים
מקור התמונות: James Heilman, Pogrebnoj-Alexandroff
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה