יום שישי, 11 במרץ 2011

דרכים לשיפור הזיכרון





שינויים נורמאליים במוח שכרוכים בגיל יכולים להאט כמה תהליכים תפיסתיים, להקשות מעט על לימוד מהיר של דברים חדשים ולהכביד על היכולת להתרכז על אף קיומם של דברים שמסיחים את הדעת. החדשות הטובות הן, תודות לעשרות שנים של מחקר, שרובנו יכולים לחדד את יכולותינו בשיטות מוכחות של עשה זאת בעצמך. להלן כמה דרכים להמרצת היכולת לזכור בעת שמזדקנים:

ארגן את מחשבותיך  מידע חדש שמפורק ליחידות קטנות, כמו מספר טלפון שספרותיו מופרדות על-ידי מקפים, קל יותר לזכור מאשר את המספר ברצף אחד. הדבר נכון גם לגבי מספרים ושמות אחרים שגודשים את זיכרוננו.

השתמש בכל החושים - ככל שמשתמשים ביותר חושים בעת למידת דבר מה, כך יותר חלקים במוח מעורבים בהליך שימור הזיכרון. לדוגמא: ריחות מפורסמים בהקשרם לזיכרונות מהעבר הרחוק, במיוחד כאלה בעלי תוכן רגשי עז, כמו ניחוח העוגה שסבתא נהגה לאפות.

הרחב את השימוש במוח - הרחבת אזורי המוח שכרוכים בלמידה יכולה להיעשות על-ידי קריאה בקול רם, ציור של תמונה או רישום של המידע אותו רוצים ללמוד (גם אם לעולם לא תשוב להתבונן ברישום). יצירת דימוי חזותי של דבר מה מקלה לזכור אותו ולהבינו. תהליך זה כופה עלינו לדייק יותר במידע.

חזור אחרי - כשברצונך לזכור דבר מה שזה עתה שמעת או חשבת, חזור עליו בקול רם. לדוגמא: אם נאמר לך שמו של אדם בעת פגישתכם, השתמש בשמו כאשר אתה פונה אליו, כדי לשנן ולהיטיב לזכור אותו.

שנן במרווחי זמן - במקום לשנן דבר מה פעמים רבות בזמן קצר, כאילו אתה מתכונן לבחינה, למד שוב את עיקרי הדברים במרווחי זמן הולכים ומתארכים של פעם בשעה, לאחר מכן פעם בכמה שעות ולבסוף פעם ביום. ריווח זמני הלימוד והשינון הוא בעל ערך במיוחד כשמנסים לעכל מידע מורכב.
שפר את זיכרונך בעזרת שנת לילה מרעננת - שינה היא דבר הכרחי לארגון הזיכרון ולבריאות טובה. ממחקרים עולה ש- 6-8 שעות שינה בלילה טובות לרוב האנשים. איכות השינה היא כנראה חשובה אפילו יותר מכמות שעות השינה. כדי להשיג שינה וזיכרון טובים יותר נסה לקבוע ולשמר את שגרת השינה. לך למיטה באותה השעה בכל לילה וקום בשעה קבועה בבוקר.
התעמלות למוח - אפשר לשפר, לחזק ולשמר את תיפקוד הזיכרון על-ידי "התעמלות למוח".
      מבחר תרגילים מעשיים: 
  • רשימות אלף-בית: מנו שמות של בעלי-חיים על-פי אותיות האלף-בית. עיברו לאות הבאה ברגע שלא תצליחו להיזכר בשם נוסף המתחיל באות הקודמת. אחר כך עשו זאת ברשימות של כלי עבודה, כוכבי קולנוע, סופרים – אתם תבחרו את הסיווג. בכל פעם תחזקו את השטף המילולי שלכם.
  • זיכרון דרך העיניים: תרגילים לשיפור הזיכרון החזותי ניתן לבצע בכל עת, והם אינם מצריכים כל ציוד פרט לעיניים ולמוח שלכם. שננו את הסדר שבו ממוקמים הרהיטים והחפצים במשרד, או את סידור התמונות בחדר המגורים. כעבור כמה דקות, עיצמו את עיניכם, או הפנו את מבטכם לצד, ובידקו האם אתם מסוגלים לשחזר את הסדר בראשכם. נסו "לראות" את הרהיטים והספרים בעיני רוחכם.
  • פתרון תשבץ באויר: נסו לפתור תשבץ בלי להשתמש בעט או בעיפרון. כשתמצאו את המילים הנכונות, דמיינו אותן במשבצות המתאימות ושימרו אותן בדמיונכם. בידקו עד היכן תוכלו להגיע בטרם תיאלצו להפסיק. מאחר שזה מבחן של התפיסה החזותית, ולא של כשרונכם בפתרון תשבצים, שימרו את הפיתרון בהישג יד כדי שתוכלו להמשיך ולמלא (בדמיונכם) את המילים החסרות. בעזרת תרגילים אלה מופעלים איזורים במוח השולטים בריכוז ובתפיסה חזותית.
  • חשיבה איטית: השיגו גירסה מוקלטת של ספר, וקיראו אותו תוך כדי שאתם מאזינים להקלטה. פעילות זו תאט את קצב החשיבה עד שיתקרב לקצב המילה המדוברת. ככל שתרגילו את עצמכם לקרוא בקצב איטי יותר, תחושו תחושת רגיעה. אין צורך לעשות זאת עם כל חומר קריאה, רק עם יצירות ספרותיות שבחרתם לקרוא להנאתכם. זו חוויה מיוחדת במינה, שמומלץ לנסותה, במיוחד על רקע הקצב המואץ, המטורף, של החיים המודרניים.

מזון לחשיבה - הרבה נכתב אודות יכולתה של תזונה נכונה לסייע לפעילות החשיבה, הזיכרון, הריכוז ואפילו התגובה. אנשים רבים אינם יודעים שמחסור במים בגוף יכול לגרום למצבי-רוח רעים, כאבי ראש ועייפות. מעבר לזה, ירידה ב-2 אחוז מים בגוף עלולה להשפיע לרעה על הזיכרון לטווח קצר והריכוז. קפה, תה רגיל ואלכוהול לא נחשבים כמקור מים. חשוב לאכול שלוש ארוחות, או כמה ארוחות קטנות, במשך היום, כדי לספק למוח מזון למחשבה.


 take-care, Ynet

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...